lunes, octubre 13, 2008

El famós i infame barret "mexicà"

Al centre de Barcelona és habitual veure "guiris" (turistes procedents del primer món, caracteritzats pels seus cabells rossos i la seva pell vermella) lluint, més aviat a la part posterior del coll que no al cap, uns barrets de diferents colors, tan pintorescos com horrorosos. Davant d'aquest espectacle, els aborígens sovint protesten amargament, no sense raó: "Aquesta gent no sap ni a quin país és", "S'hauria de prohibir la venda de barrets mexicans a les botigues de souvenirs de la Rambla", "Som a Catalunya, no a Sud-Amèrica", etc.
Deixant de banda el fet tan poc conegut de que Mèxic tampoc no és a Sud-Amèrica, és hora d'acabar d'una vegada amb un malentès molt estès, valga la refunflancia: els barrets mexicans de la Rambla tenen de mexicans el que jo de crac del futbol. A Mèxic ningú no porta ni ha portat mai res semblant. Almenys ningú que hagi viscut per explicar-ho (addenda perquè veig que la cosa no ha quedat prou clara: evidentment que la gent porta barrets, però no tous, tenyits de coloraines, punxaguts i amb borles).
La trista veritat és que aquests barrets són típics, sí, però típics de Barcelona. Efectivament, els aborígens no se'ls posen, segurament ni tan sols els fabriquen (sens dubte els fan nens vietnamites cecs tancats a una cova humida per un bol d'arròs al mes); només els venen (si ampliem prou el significat de la paraula 'aborígen' per tal que inclogui els pakis de les botigues de souvenirs). Però són barrets que no es troben enlloc més i que qualsevol guiri, quan en veu un a casa d'algun amic seu, sap immediatament que aquest amic ha visitat Barcelona.
En fi, espero no tornar a sentir ningú anomenar els espantalls de la Rambla "barrets mexicans".
Passatemps: barret de mariachi i barret de les Rambles; trobeu-hi les 7 diferències.

6 comentarios:

Natàlia dijo...

"Los sombreros de charro y de mariachi son artesanías exiquisitas y tienen muy poco que ver con los que se venden en las tiendas de recuerdos para turistas [de México, no de las Ramblas de Barcelona]": http://es.wikipedia.org/wiki/Mariachi.
"The Sombrero hat is often used in traditional Mexican celebrations.": http://en.wikipedia.org/wiki/Sombrero. El món sencer està terriblement equivocat!

Chimichambo dijo...

No, el món sencer no, només els que diuen que allò de les Rambles són barrets mexicans.

Momert dijo...

El barret mexicá ese esta muy cómico. Tal vez podriamos armar una colección de "sombreros mexicanos" vendidos fuera de México. O mejor aún, hacer una competencia a ver cual es el mas ridículo. Ni siquiera se parecen a los de Speedy Gonzalez, quien, hasta donde yo se, es el representante más famoso de nuestro país en las europas.

Chimichambo dijo...

Pero lo que intentaba explicarle a Nabita, al parecer en vano, es que no hay sombreros así ni en México ni en ningún otro lado aparte de Barcelona. ¿Me equivoco? ¿En Houston también hay sombreros pseudomexicanos, o como hay tanto mexicano auténtico no se atreven?

Walter O. dijo...

Hay que hacerle llegar este post a periodistas "influyentes", que afirman que son mexicanos, (los sombreros obviamente), como el Albert Om, que piensa que en México la gente lleva esos mismos.

Momert dijo...

Aqui en Houston no he visto este tipo de sombreros. Pero tengo grabada en la mente la imagen de los turistas europeos rondando el mundo con distintos sombreros pseudo-charros, no nadamas en Barcelona. Los gringos parecen preferir la cerveza...